Vorige STRT Schot edities

STRT Schot winnaars van vorige edities: Vedran kopljar (2014), Darcey Bennett (2015), Stef van looveren (2016), Elias Cafmeyer (2017)

__________________________________________________________________

EDITIE 2017 - ELIAS CAFMEYER

Elias kiest een jaar gratis werkruimte en creëert voor het Antwerp Art Weekend een nieuwe site - specifieke installatie 'Grande inauguration du nouveau Métropolitain Anversois' in FrontStudio (project Appelstraat)

Een externe jury bestaande uit curatoren Alan Quireyns (AIR Antwerpen) en Laura Herman (La Loge) en beeldend kunstenaars Tom Volkaert en Marina Pinsky selecteerden Elias Cafmeyer op basis van zijn installatie ‘Zonder titel (Viaduct)’, in de Capital – M show.

“Hoewel het werk 'Zonder titel (Viaduct)'- een uitsnede van een brug die blok B en C met elkaar verbindt - een monumentaal karakter heeft, merkte de jury op dat de installatie op een subtiele wijze ruimte inneemt zonder de aandacht naar zich toe te trekken. Vele bezoekers wandelen onder de brug door alsof de brug er altijd gestaan heeft. Het is een observatie die wijst op de knappe en uitgepuurde wijze waarop de brug geïnstalleerd werd: een architectonisch volume dat er staat, maar tegelijkertijd helemaal geïntegreerd werd in de omgeving.  Bovendien is de brug niet alleen een onmisbare infrastructuur binnen het stedelijke weefsel, maar ook een beeld dat de noodzaak oproept om bruggen te bouwen in een diverse stad. Op die manier slaagt Elias erin om zijn interesse voor de urbane ruimte te verbinden met maatschappelijke vraagstukken.” (Laura Herman namens STRT Schot jury 2017)

Elias Cafmeyer  (1990) woont en werkt in Antwerpen. hij studeerde vrije kunsten aan Sint Lucas, Antwerpen.

https://www.eliascafmeyer.com/

__________________________________________________________________

EDITIE 2016 - STEF VAN LOOVEREN

Stef Van Looveren, de winnaar van de derde editie van de STRT Schot prijs wint een jaar gratis werkruimte en presenteert tijdens Antwerp Art weekend een nieuwe video installatie 'IRREPRESSIBLE' in FrontStudio

Een externe jury bestaande uit Philip Huyghe (beeldend kunstenaar),  Birde Vanheerswinghels (beeldend kunstenaar), Alberto García del Castillo (beeldend kunstenaar, curator) en Alan Quireyns (artistiek directeur AIR Antwerpen)  selecteerde Stef Van Looveren op basis van zijn presentatie in de eindejaarstentoonstellingen.

Stef Van Looveren’s practice translates itself into video installation, photo and collage. These installations are used, as an attempt to reflect and dismantel the performativity of human behaviour, primarily within the notion of gender. Playfully mimicking our social conducts along with visual culture, his work moves towards a surreal gesture.

Stef Van Looveren (1992) woont en werkt in Antwerpen. Hij studeerde vrije kunsten aan Central Saint Martins, London en Sint Lucas, Antwerpen.

http://stefvanlooveren.com/

_________________________________________________________________

EDITIE 2015 - DARCEY BENNETT

Een externe jury bestaande uit Nel Aerts (beeldend kunstenaar), Wim Catrysse (beeldend kunstenaar), Alan Quireyns (artistiek directeur AIR Antwerpen) en Caroline Dumalin ( curator Wiels, Brussel), selecteerde Darcey Bennet op basis van zijn presentatie in de eindejaarstentoonstellingen

'Na een tweedaagse evaluatie van alle masterprojecten beeldende kunst in KASK en Sint-Lucas Antwerpen koos een onafhankelijke jury unaniem voor Darcey Bennett als winnaar van de tweede editie van de STRT Schot prijs. De jury was onder de indruk van Bennett’s fijnzinnig samengestelde installatie die de tijdloze mechanismen van de tragedie vertaalt naar een hedendaagse crime scene. De presentatie van Bennett viel op door zijn aparte en doordachte uitwerking, zowel wat betreft de onderliggende ideeën als de uiteindelijke vorm. Tragic by Accident (Off Stage) is een rapsodisch werk dat evenzeer steunt op contextueel onderzoek als beeldende intuïtie. In die mate getuigt het van het grote potentieel van deze pas afgestudeerde kunstenaar van de InSitu³ afdeling van de Koninklijke Academie voor schone kunsten, die Studio Start met deze prijs wenst te ondersteunen. Deze prijs werd mogelijk gemaakt met de financiële ondersteuning van de stad Antwerpen ' (juryrapport door Caroline Dumalin)

Darcey bennett (1990) woont en werkt in Antwerpen. Hij studeerde af met een master in de beeldende kunsten (in situ) aan de KASKA in 2015.

_________________________________________________________________

EDITIE 2014 - VEDRAN KOPLJAR

Een externe jury bestaande uit Kati Heck (beeldend kunstenaar), Laure Prouvost (beeldend kunstenaar), Alan Quireyns (artistiek directeur AIR Antwerpen) en Valerie Verhack (curator Museum M, Leuven), selecteerde Vedran Kopljar op basis van zijn presentatie in de eindejaarstentoonstellingen. waarin hij een installatie met de volgende werken toonde: de reeks ‘Didactische plaat niveau B I-IV’, 2014; de reeks ‘Ter Verering van zompige gronden en schone schijn I-III’, 2014; en het schilderij: ‘Didactische plaat Luxury of Compassion (H.L.J.)’, 2014.

"Zowel in de reeks ‘Didactische plaatsen’ als in ‘Ter Verering van zompige gronden en schone schijn’, refereert Vedran Kopljar in zijn vormentaal naar reeds bestaande objecten en praktijken.  Respectievelijk de didactische platen die in school werden gebruikt tijdens bv. biologielessen, en een variatie op het gereedschap van de mobiele schoenpoetser, die we bijvoorbeeld in het straatbeeld van Turkije tegenkomen. Door naar deze vormen te refereren, plaatst hij zijn werken in een bepaald kader, waar ook een bepaalde verwachting aan gekoppeld wordt en die uiteindelijk niet wordt ingewilligd. De didactische platen worden dragers van abstracte schema’s die trachten clichématige filosofische concepten uit te beelden; de schoenpoetsstand wordt een sculptuur die zelf moet onderhouden worden. In zijn werk ontstaat bijgevolg een beeldtaal die zeer eigenzinnig aandoet en tegelijk referenties oproept naar objecten en beelden die we kennen uit de geschiedenis, niet zonder een gevatte vleug humor." (juryrapport door Valerie verhack)

Vedran Kopljar studeerde af aan de KASKA met een master in de beeldende kunst (schilderkunst) in 2014. Zijn werk werd opgenomen en zal te zien in de volgende groepstentoonstellingen: Tovenaars met het penseel, KASKA, Antwerpen, 2013; Deuce, KASKA, Antwerpen, 2014; A l’état Sauvage, Maison d’art & Design, Tronçais, 2014; Als kweeklingen in een school van harde klappen, CC Zwanenberg, Heist-op-den-Berg, 2015.

_________________________________________________________________

STRT Schot is een STRT project met de financiële steun van de stad Antwerpen. Studio Start focust met STRT op de artistieke praktijk van jonge kunstenaars en creatieve ondernemers. Naast deze ondersteuning voorziet Studio Start ook in betaalbare werkruimte voor kunstenaars en creatieve ondernemers.