Resident

Fia Cielen

Fia Cielen
Woont en werkt in Antwerpen.
Master in de vrije kunsten, laureaat Hisk.
Docent KASK Gent.

Fia Cielen's werk bestaat uit tekeningen, installaties en sculpturen. Een belangrijk gegeven in haar werk is een affiniteit voor een unheimliche, bijna sinistere atmosfeer. Cielen's werk kan bekeken worden als een Wunderkammer, een oeuvre dat vragen oproept over artificiële natuur en metamorphose.

Een doel dat zij persoonlijk belangrijk vindt in haar oeuvre is het oproepen van een gevoel van verwondering, hier treffend verwoord door kunsthistoricus Hal Foster als ‘The Marvellous’: ‘A state at once otherwordly, secular and psychic’. Zij tracht een soort herbetovering van een onttoverde wereld op te roepen.

Haar tekeningen zijn geïnspireerd door maskers, transformaties en het monsterlijke. Gebaseerd op maskers uit zowel horrorfilms als folklore, gaat het over de mogelijkheid tot transformatie van een menselijke identiteit naar een primitievere, wildere vorm. Wat al haar tekeningen gemeen hebben is dat ze transformaties portretteren, men kan steeds vaag een menselijke identiteit herkennen die doorschemert in het monsterlijke. Deze monsters bestaan in een toestand van beweeglijkheid, van worden, eerder dan als een markering van stagnatie. Op deze manier gebruiken de werken dit dynamische element zowel als beeld als proces.
Hierin kan men ook een duidelijke link zien naar haar installaties en sculpturen in die zin dat het verwijst naar een soort van ‘magische wildheid’ gecombineerd met een rigidere vorm van controle. Het element van transformatie komt dusdanig terug in de ruimtelijke werken. Vaak introduceert zij een natuurlijk element in haar beeldend werk, zoals de wevende spinnen in ‘Myths of the Near Future’, het insijpelende regenwater in ‘Black Monolith’, of het steeds veranderende daglicht in ‘Dark Matter’ en ‘Equinox’. Door een natuurlijk element toe te voegen aan een statisch werk voltrekt zich een transformatie waardoor het werk dynamisch wordt.

Fia Cielen's werk werd reeds tentoongesteld in het SMAK museum, het Armitage museum in Amsterdam, internationaal op tentoonstellingen in New York, Tokyo, Parijs, Londen, Berlijn etc.

 

website: www.fiacielen.com