Nieuws

AAIR - Opening 16 mei 2019

17 apr 2019

AAIR is een nieuwe kunstenaarsgerichte organisatie ontstaan vanuit de synergie tussen AIR Antwerpen en Studio Start. AAIR biedt tijd, ruimte, en mobiliteit vanuit de ambitie duurzaam bij te dragen aan de ontwikkeling van de artistieke praktijk van kunstenaars.

Zowel voor Studio Start als AIR Antwerpen is het creëren van de ideale werkomgeving voor kunstenaars een kerntaak. Studio Start doet dit voor de Antwerpse kunstenaar en creatieve ondernemer, AIR Antwerpen voor de internationale beeldend kunstenaar. In 2011 beginnen beide organisaties een conversatie die vanaf 2014 leidt tot een engagement om de samenwerking te intensiveren en te komen tot een lange termijn visie: een nieuwe kunstenaars gerichte organisatie waarvan de missie, werking en structuur voor de inter/nationale kunstenaar een meerwaarde oplevert.

AAIR doet dit door

  • het voeren van een lokaal ondersteunend atelierbeleid;
  • het opzetten van internationale uitwisselingen en langdurige werkverblijven voor kunstenaars uit het buitenland;
  • de uitvoering van een ontwikkelingsplatform voor jonge lokale kunstenaars;
  • het actief deelnemen aan en initiëren van debatten, symposia en lezingen over residenties en atelierbeleid.

AAIR opereert vanuit een nieuwe eigen locatie in het hartje van Antwerpen waar alle delen van de werking samenkomen. De directeurswoning van de voormalige koekjesfabriek De Beuckelaer, achter de Zoo van Antwerpen, huisvest drie woon- en werkplaatsen voor internationale residenten, de collectieve werkplaats van het jaarlijks internationale ontwikkelingsplatform STRT Kit en ons kantoor.

Tijdens Antwerp Art Weekend zetten we de deuren van AAIR voor de eerste keer open en kan je aan de hand van de tentoonstelling Null Island kennismaken met onze nieuwe werking en locatie.


Programma:

DO 16 MEI (18u—22u)
Officiële lancering AAIR

> Tentoonstelling — 'Null Island': met Tianzhuo Chen, Alexis Gautier, Runo Lagomarsino, Cristina Lucas, Koba De Meutter & Mohamad Kanaan, Monica Restrepo & Ana Maria Millán — gecureerd door Alan Quireyns
> Presentatie — STRT Schot winnaar 2018: Miguel Angel Montoya
> Open Studio — AAIR residenten: Stefan Cantante, Valentin Cernat, Pierre Coric, Lola Daels, Cristina Lucas, Lina Laraki, Maxim Ryckaert, Eva van Tongeren
> Kunstwerk in residentie: Walter Swennen, Zonder titel (Souvenir), 1982

VRIJ 17 MEI — ZO 19 MEI (14u—18u)
Tentoonstelling open voor publiek tijdens Antwerp Art Weekend.

ZO 19 MEI (12u—14u)
Brunch in aanwezigheid van de kunstenaars en de organisatie.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen op weekend- en feestdagen of op afspraak van 25 mei t/m 10 juni van 12u tot 18u.
 

AAIR
Ploegstraat 27,
2018 Antwerpen
www.aair.be