Nieuws

Nieuw ateliergebouw in de ploegstraat

05 sep 2017

Studio Start vormt een deel van het voormalig dominicanenklooster in de Ploegstraat om tot dertig ateliers die de komende twee jaar een dynamische werkplek bieden aan meer dan vijftig kunstenaars en creatieve ondernemers. 

Maar er is meer!

In samenwerking met De Ideale Woning, Abbeyfield en AIR Antwerpen zal Studio Start de hele site omvormen tot een sociaal culturele broedplaats in hartje Antwerpen.

Het volledige domein omvat de kerk in de Provinciestraat tot en met het klooster - met uitzicht op de zoo - in de Ploegstraat. Het complex werd gebouwd in 1912-1913 naar ontwerp van architect Louis Corthouts, de huisarchitect van de Dominicanen. In 2007 verkochten de Dominicanenpaters het domein aan de provincie Antwerpen met de visie de site te laten uitgroeien tot een centrum voor buurtontwikkeling en werkgelegenheid. Door gebrek aan middelen voor onderhoud en investering, besloot de provincie in 2014 de site door te verkopen. Ook zij stelde opnieuw een duidelijke sociaal- culturele bestemming voorop als verkoopvoorwaarde.

Na een lange procedure werd in 2016 het dossier van De Ideale Woning i.s.m. met Abbeyfield en Studio Start door de provincie Antwerpen geselecteerd. Het ingediende project omvat een combinatie van sociaal wonen, groepswonen voor ouderen, atelierruimten en residentieplekken voor kunstenaars, ruimte voor buurtactiviteiten en mogelijk ook een sociaal restaurant. Met deze plannen  zal de  site de bestemming krijgen waar de buurt al zo lang op wacht. De ideale Woning is nu eigenaar en sluit met Abbeyfield en Studio Start  een erfpachtovereenkomst af. Met deze overeenkomst wordt het voortbestaan van de werking van Studio Start gegarandeerd op lange termijn. Verder betrok Studio Start AIR Antwerpen bij deze afspraak met als doel ook hun langdurige samenwerking te intensifiëren.

De uitwerking van deze ambitieuze plannen zullen de nodige jaren in beslag nemen en Studio Start besloot om reeds een eerste fase te starten. Sinds maart werd een intensieve reconversie doorgevoerd en creëerde Studio Start 30 betaalbare (gedeelde) werkruimten. Op twee kijkdagen in mei werden 50 kunstenaars en creatieve ondernemers van de wachtlijst geselecteerd die vanaf juni konden intrekken en de komende jaren van hieruit zullen werken. Op deze manier werd op korte termijn beantwoord aan de groeiende vraag naar betaalbare werkruimte, maar ook nu reeds een positief signaal naar de buurt  gegeven.

Op 21 september 2017 wordt deze eerste fase officieel ingehuldigd door schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens en de schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud:

16 u -17u:  ontvangst met receptie

17 u:  inhuldiging

17 u 30 - 19 u:   rondleiding langs de verschillende werkruimten

Ploegstraat 23, 2018 Antwerpen