STRT

VEDRAN KOPLJAR  is de winnaar van de eerste editie van de STRT Schot prijs, een nieuw initiatief van Studio Start vzw, waarbij jaarlijks een prijs wordt uitgereikt aan een afstuderend kunstenaar aan de beide kunstscholen in Antwerpen (St Lucas hogeschool Antwerpen en KASKA).

 

Tentoonstelling “Là-bas”, Vedran Kopljar, september 2014 - projectruimte Appelstraat/ foto Ted Oonk

Een externe jury bestaande uit Kati Heck (beeldend kunstenaar), Laure Prouvost (beeldend kunstenaar), Alan Quireyns (artistiek directeur AIR Antwerpen) en Valerie Verhack (curator Museum M, Leuven), selecteerde Vedran Kopljar op basis van zijn presentatie in de eindejaarstentoonstellingen. waarin hij een installatie met de volgende werken toonde: de reeks ‘Didactische plaat niveau B I-IV’, 2014; de reeks ‘Ter Verering van zompige gronden en schone schijn I-III’, 2014; en het schilderij: ‘Didactische plaat Luxury of Compassion (H.L.J.)’, 2014.

JURYRAPPORT
Zowel in de reeks ‘Didactische plaatsen’ als in ‘Ter Verering van zompige gronden en schone schijn’, refereert Vedran Kopljar in zijn vormentaal naar reeds bestaande objecten en praktijken.  Respectievelijk de didactische platen die in school werden gebruikt tijdens bv. biologielessen, en een variatie op het gereedschap van de mobiele schoenpoetser, die we bijvoorbeeld in het straatbeeld van Turkije tegenkomen. Door naar deze vormen te refereren, plaatst hij zijn werken in een bepaald kader, waar ook een bepaalde verwachting aan gekoppeld wordt en die uiteindelijk niet wordt ingewilligd. De didactische platen worden dragers van abstracte schema’s die trachten clichématige filosofische concepten uit te beelden; de schoenpoetsstand wordt een sculptuur die zelf moet onderhouden worden. In zijn werk ontstaat bijgevolg een beeldtaal die zeer eigenzinnig aandoet en tegelijk referenties oproept naar objecten en beelden die we kennen uit de geschiedenis, niet zonder een gevatte vleug humor.

 

Voor deze eerste editie van STRT Schot beoordeelde de jury in totaal 45 master projecten Vrije Kunsten van zowel Sint-Lucas Antwerpen als KASK Antwerpen.

Vedran Kopljar studeerde af aan de KASKA met een master in de beeldende kunst (schilderkunst) in 2014. Zijn werk werd opgenomen en zal te zien in de volgende groepstentoonstellingen: Tovenaars met het penseel, KASKA, Antwerpen, 2013; Deuce, KASKA, Antwerpen, 2014; A l’état Sauvage, Maison d’art & Design, Tronçais, 2014; Als kweeklingen in een school van harde klappen, CC Zwanenberg, Heist-op-den-Berg, 2015.

STRT Schot is een STRT project van Studio Start met de financiële steun van de stad Antwerpen en SmartBE. Studio Start focust met STRT op de artistieke praktijk van jonge kunstenaars en creatieve ondernemers. Naast deze ondersteuning voorziet Studio Start ook in betaalbare werkruimte voor kunstenaars en creatieve ondernemers.