Nieuws

Studio Start werd AAIR

16 mei 2019

Studio Start werd AAIR. Surf naar www.aair.be om op de hoogte te blijven van al onze activiteiten. De website van Studio Start wordt niet meer geüpdatet, maar blijft beschikbaar als archief.


AAIR is een nieuwe kunstenaarsgerichte organisatie ontstaan vanuit de synergie tussen AIR Antwerpen en Studio Start. AAIR biedt tijd, ruimte, en mobiliteit vanuit de ambitie duurzaam bij te dragen aan de ontwikkeling van de artistieke praktijk van kunstenaars.

Zowel voor Studio Start als AIR Antwerpen is het creëren van de ideale werkomgeving voor kunstenaars een kerntaak. Studio Start doet dit voor de Antwerpse kunstenaar en creatieve ondernemer, AIR Antwerpen voor de internationale beeldend kunstenaar. In 2011 beginnen beide organisaties een conversatie die vanaf 2014 leidt tot een engagement om de samenwerking te intensiveren en te komen tot een lange termijn visie: een nieuwe kunstenaars gerichte organisatie waarvan de missie, werking en structuur voor de inter/nationale kunstenaar een meerwaarde oplevert.

AAIR doet dit door

  • het voeren van een lokaal ondersteunend atelierbeleid;
  • het opzetten van internationale uitwisselingen en langdurige werkverblijven voor kunstenaars uit het buitenland;
  • de uitvoering van een ontwikkelingsplatform voor jonge lokale kunstenaars;
  • het actief deelnemen aan en initiëren van debatten, symposia en lezingen over residenties en atelierbeleid.

AAIR opereert vanuit een nieuwe eigen locatie in het hartje van Antwerpen waar alle delen van de werking samenkomen. De directeurswoning van de voormalige koekjesfabriek De Beuckelaer, achter de Zoo van Antwerpen, huisvest drie woon- en werkplaatsen voor internationale residenten, de collectieve werkplaats van het jaarlijks internationale ontwikkelingsplatform STRT Kit en ons kantoor.

(Beeld: Matthias Yzebaert)