Nieuws

Nieuwe locatie en samenwerking

10 mei 2016

Studio Start en AIR Antwerpen verhuizen naar de voormalige officierswoningen aan de Kielsevest in de Brederodewijk Antwerpen.

Deze verhuis is de opportuniteit om een praktijkonderzoek uit te voeren naar een synergie vertrekkende vanuit de ondersteuning aan beeldende kunstenaars. Een overkoepelend artistiek programma zal de STRT Kit ondersteuning en de internationale residentiewerking met elkaar verbinden. Het samenbrengen van beide initiatieven op één locatie zorgt zo voor een intense dynamiek tussen lokale en internationale kunstenaars.

STRT Kit is een internationaal ontwikkelingsplatform voor vijf beeldende kunstenaars jonger dan 30 jaar wonend en/of werkend in Antwerpen. Dit initiatief van Studio Start, in samenwerking met AIR Antwerpen en Extra City Kunsthal, biedt kunstenaars een ondersteunend traject van één jaar waarbij hen een collectieve werk – en projectruimte, een bezoekersprogramma, een internationaal werkverblijf en een uiteindelijke groepstentoonstelling wordt aangeboden.AIR Antwerpen nodigt per jaar een twintigtal internationale beeldende kunstenaars uit om tussen de drie en de zes maanden in Antwerpen te verblijven en te werken.

Onder leiding van architect Willem Coenen werden de voormalige officierswoningen aan de Kielsevest omgevormd tot een unieke locatie voor zes woon – en werkruimtes, een collectieve werkplaats voor STRT Kit, een bureau, keuken, sanitaire voorzieningen en een kleine projectruimte. Architect Steve Salembier tekende een concept uit waarbij in de toekomst een grotere externe projectruimte de verschillende gebouwen met elkaar verbindt en omzet tot één complex.

De voormalige officierswoningen werden rond 1900 gebouwd en lagen in een militaire zone die behoorde tot de Brialmontomwalling, die tot op vandaag de grens vormt van de Brederodewijk. De twee open bebouwingen zijn telkens opgedeeld in twee woonéénheden en omgeven door een tuin. Het geheel is omringd door de Singel, de telefooncentrale, de Kielsevest en een speeltuintje grenzend aan een parkeerplaats/ markt op vrijdag. De locatie is makkelijk te bereiken per trein via het station Antwerpen-Zuid en via tramlijnen 4 en 24 (halte Brussel). De tuin wordt vanaf 18 mei opengesteld voor de inwoners en voorbijgangers. Iedereen wordt uitgenodigd er in contact te komen met de residenten en hun projecten.

De nieuwe locatie huisvest ook een kleine projectruimte, waar maandelijks een opstelling van een kunstenaar in residentie gepresenteerd zal worden. Deze vitrineachtige ruimte laat toe dat presentaties steeds zichtbaar zijn vanuit de tuin. Hier worden kunstwerken, maar ook onmiddellijke reacties en artistieke handelingen van de kunstenaars getoond. Daarnaast zullen er kunstenaarsgesprekken plaatsvinden en andere publieke momenten.

De nieuwe locatie wordt officieel geopend op woensdag 18 mei vanaf 18.00 in aanwezigheid van Philip Heylen, Schepen voor Cultuur, en Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd. Er zullen presentaties en performances plaats vinden door beeldende kunstenaars in residentie Alberto Garcia del Castillo, Luís Lázaro Matos, Ani Schulze, Mirte van Duppen en Ultra Eczema. Curator Isabel Van Bos presenteert de eerste tentoonstelling van STRT Kit-kunstenaars Jim Campers, Maika Garnica, Ode de Kort, mountaincutters en Timo van Grinsven.