Nieuws

opening centers

29 nov 2015

Studio Start opende op zaterdag 28 november de centers met een buurtfeest. Veel bezoekers en media kwamen op bezoek en namen deel aan de vele activiteiten.

Via een contract met infrabel kunnen we voor 2 jaar 10 centers beheren. De eerste vijf sociaal-creatieve ondernemers werden geselecteerd en hielden een eerste opendeur. In center 5 zal in samenwerking met de buurt een alternatief jeugdcentrum ingericht worden, waar in samenwerking met de aanwezige creatieve ondernemers een programma op maat van de buurt wordt uitgewerkt.

De centers van Studio Start passen binnen een groter stadsontwikkelingsproject, waarbij op termijn alle 59 centers onder de spoorweg in Borgerhout zullen ontwikkeld worden voor een lange tijd. We ijveren ervoor dat ook dan betaalbare werkruimte voor creatieve ondernemers kan voorzien worden.

Een beeld van de openingsdag kan u hier bekijken

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 28 november 2015 openen enkele kunstenaars en creatieve ondernemers hun werkruimtes in de centers in Borgerhout. Iedereen is er welkom om hun aanbod te ontdekken. Ter gelegenheid van de opening zijn er zaterdag diverse activiteiten zoals een voetbaltornooi, wandelingen, kinderanimatie…

De centers in Borgerhout zijn de 59 ruimtes onder de gemetste spoorwegberm met bogen langs de Singel. Ze dateren van eind 19de eeuw en vormen de grens tussen de Singel en Borgerhout intra muros. De stad wil de centers ontwikkelen en zo het gebied rond de Engelselei opwaarderen.

De centers bevinden zich langs de Engelselei, tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Turnhoutsebaan. De ontwikkeling ervan gebeurt in verschillende fases.

In een eerste fase worden tien testcenters in gebruik genomen door Studio Start vzw, ontwikkelaar van betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers.
Zo worden verschillende activiteiten in deze ruimtes uitgetest en nadien geëvalueerd.

Zaterdag openen zes centers: Center 5, Atelier Recup, de Klopperij, Koetswerk, Waarkshop en Padoum. Zij gebruiken gedurende twee jaar een center om hun werking uit te bouwen.

Atelier Recup gaat met gerecupereerde materialen aan de slag en opent er een werkatelier. De Klopperij is een creatieve ondernemer die er een ontmoetingsplek wil creëren waar mensen gezellig iets kunnen drinken en genieten van verschillende activiteiten. Koetswerk is een fietsatelier waar mensen, met tips van de fietsenmaker, hun fiets kunnen herstellen. Waarkshop is een knutselatelier voor kinderen uit de buurt. Padoum is een startend wolwinkeltje. Center 5 ten slotte vormt de centrale plek, een ontmoetingscentrum waar jongeren uit de buurt ruimte krijgen om samen te komen. De overige centers worden gebruikt als sanitaire ruimte en opslagplaats.

In een tweede fase realiseert AG VESPA zes kijkcenters als showmodel. In een derde fase, onder voorbehoud van voldoende publieke financiering, worden 53 centers ontwikkeld.

Feestelijke opening op 28 november